11
Gra orientacyjna „Śladami Niepodległości”
gruodžio 5, 2022
2
PADĖKA SAVANORIAMS
gruodžio 13, 2022
Rodyti visus
spektaklis-plakatas

Šalčininkuose – naujausias dokumentinis Oskaro Koršunovo spektaklis „Liudijimai“

Visai neseniai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyko dokumentinio spektaklio pagal Ukrainos moterų pasakojimus „Liudijimai“ premjera. Mintis kurti tokio pobūdžio spektaklį kilo režisieriui Oskarui Koršunovui: bendram darbui jis subūrė aktores, kurios savanoriškai susitiko su į Lietuvą atvykusiomis ukrainietėmis ir išklausė jų istorijas. Spektaklis sulaukė palankių kritikų vertinimų ir sujaudino žiūrovus. Jau gruodžio 9 d., penktadienį, 18 val. šis naujausias Oskaro Koršunovo spektaklis bus parodytas Šalčininkų kultūros centre.

Kiekvienas spektaklyje „Liudijimai“ skambantis pasakojimas yra atvira ir sukrečianti išpažintis: nuo paprastų gyvenimiškų detalių prieinama prie karo realybės, kurios žmogus, jame nebuvęs, tiesiog negali įsivaizduoti.

Pasak režisieriaus Oskaro Koršunovo, kuris prieš premjerą pats lankėsi Ukrainoje, „Liudijimai“ susiję su karo pradžia, nes istorijos daugiausiai buvo rinktos karo pradžioje: „Tai pasakojimas apie tą netikėtumą, šoką, kurį išgyveno žmonės. Apie paprastų žmonių poelgius, kurie lėmė tai, kad jie liko gyvi. Kaip jie bėgo, slėpėsi, kaip bandė gelbėti savo vaikus, kaip moteris, beveik nemokanti vairuoti, sugebėjo iš Mariupolio atvažiuoti iki Lietuvos…“

Viešojoje erdvėje be paliovos girdime naujienas apie karą, vyksta nuolatinė informacinė kova, kuriamos melagienos, pasitaiko įvairių manipuliacijų, todėl, anot kūrėjų, bet koks tikras liudijimas yra aukso vertės. „Jos labai norėjo, kad tos istorijos būtų paviešintos, kad jas išgirstų kuo daugiau žmonių ir pasaulis sužinotų tiesą“, – sako „Liudijimų“ kūrėjai.

Tokių istorijų, kokios pateikiamos „Liudijimuose“ neįmanoma surasti jokiose žiniasklaidos priemonėse, nes tai yra moters pasipasakojimas kitai moteriai, ukrainietės išpažintis Lietuvos aktorei, pasiryžusiai suteikti istorijai balsą.

„Kai karo pradžioje visi patyrėme šoką, atrodė, kad teatre neįmanoma nieko daryti. Maniau, kad vienintelis įmanomas dalykas – būtent toks teatro liudijimas. Susitikti su žmonėmis, dažniausiai moterimis, atvykusiomis iš karo zonos, ir kalbėtis, tiesiogiai perteikti jų patirtis kaip liudijimus… Čia yra labai svarbu asmeniškas išgyvenimas. Tai, ką mums pateikia medijos, yra abstraktūs namai, abstraktūs vaizdai – kažkieno namai, kažkieno ašaros… Bet kai kalbama apie savo namą, apie savo išsiskyrimą su artimu žmogumi, tai veikia visai kitaip“, – sako „Liudijimų“ režisierius Oskaras Koršunovas.

Spektakliui muziką sukūrė Antanas Jasenka, vaizdo projekcijas – Artis Dzerve, šviesas – Vilius Vilutis. Tekstus suredagavo Živilė Zablackaitė, kostiumus parinko Karolina Fiodorovaitė, spektaklio režisierius-asistentas – Antanas Obcarskas. Ukrainiečių istorijas liudija Vaiva Mainelytė, Rasa Samuolytė, Jurga Kalvaitytė, Jūratė Vilūnaitė, Neringa Bulotaitė, Diana Anevičiūtė, Jovita Balčiūnaitė.

„Liudijimai“ gruodžio 9 d. bus rodomas Šalčininkų kultūros centre. Spektaklio pradžia 18 val. Bilietai – Šalčininkų kultūros centro kasoje arba www.bilietai.lt.

spektaklis-plakatas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *